Europos ir pasaulio bokso čempionė G. Stonkutė dabar visą dėmesį kreips į olimpines žaidynes

2022 spalio 24

news-art

Vilniaus oro uoste nutūpusios Lietuvos moterų bokso rinktinės narės ilgai laukė savojo bagažo, tad lūkuriuoti teko ir už atvykimo vartų susibūrusiai miniai.

Visgi pergyventi iš Juodkalnijoje vykusio Europos čempionato sugrįžusioms merginoms nebuvo dėl ko – jei lagaminai kur nors ir būtų užstrigę, brangiausia bagažo detalė, Senojo žemyno pirmenybių medaliai, visą grįžimo maršrutą keliavo kartu su boksininkėmis.

Europos moterų bokso čempione tapusią Gabrielę Stonkutę ir bronzos medalį Senojo žemyno pirmenybėse iškovojusią Aną Starovoitovą Vilniaus oro uoste pirmadienį pasitiko gausus būrys artimųjų, bokso bendruomenės narių ir žiniasklaidos atstovų.

„Šitas medalis yra sunkiausias ir didžiausias, kokį kada nors teko turėti. Labai smagu jį laimėjus, – šypsodamasi kalbėjo G. Stonkutė. – Iš tikrųjų tai toks ir buvo tikslas, kad Europos čempionatas susiklostytų gerai. Džiaugiuosi, kad viskas ėjo pagal planą.“

Kita Lietuvos medalininkė A. Starovoitova išliko kukli ir teigė pati dar nesuprantanti, kas nutiko Europos pirmenybėse.

„Iki šiol netikiu. Esu labai laiminga ir emocijos veržiasi per kraštus. Labai ilgai laukiau šito medalio ir dėl jo esu dėkinga savo treneriams bei Lietuvos bokso federacijai. Be galo džiaugiuosi ir už mūsų auksinę mergaitę Gabrielę – palaikydama ją finale visai nesitaupiau, net prarėkiau balsą“, – juokėsi A. Starovoitova.

Senojo žemyno pirmenybių apdovanojimus iškovojusias merginas sveikino ir Lietuvos bokso federacijos (LBF) atstovai – prezidentas Darius Šalūga ir generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

„Šiandien turime labai džiugią progą, nes sutinkame ir Europos čempionę, ir bronzos medalio laimėtoją. Šiais metais Lietuvos boksas yra zenite ir ypatingai džiugina moterų pergalės. Žinoma, džiugesys yra šiek tiek sumišęs dėl to, kas vyksta Tarptautinėje bokso federacijoje (IBA), tačiau šiandien turime puikų rezultatą. Džiaugiamės ir stengiamės negyventi liūdnomis mintimis.

Žiūrėsime, kas bus toliau, kas vyks su olimpinėmis žaidynėmis, bet jei viskas bus gerai ir ten dalyvausime, dabartiniai rezultatai rodo, kad galime turėti ir olimpinį medalį“, – neabejojo D. Šalūga.

Šiais metais demonstruojami G. Stonkutės pasiekimai – įspūdingi. Dar pavasarį lietuvė laimėjo pasaulio moterų bokso čempionatą, o dabar apdovanojimų lentyną papildys ir Senojo žemyno pirmenybių aukso medalis.

Norėdama užsitikrinti pastarąjį apdovanojimą G. Stonkutė (svorio kategorija iki 81 kg) Budvos mieste Juodkalnijoje vykusio Europos moterų bokso čempionato finalinėje kovoje turėjo nugalėti tituluotą Lenkijos sportininkę Martyną Jancelewicz. Taip ir nutiko – lietuvė lenkę pranoko rezultatu 3:2 (28:29, 30:27, 29:28, 28:29, 30:27).

„Buvo labai atkakli kova, – pripažino pirmoji Europos bokso čempionė moteris šalies istorijoje. – Prieš mėnesį buvau pralaimėjusi finalo varžovei mače Lenkijoje, todėl čia man buvo ir revanšas, ir pergalė Europos čempionato finale. Buvo įtemptas susitikimas, bet turėjau labai didelį norą laimėti ir dėl to, manau, viskas pasisekė labai gerai.“

Prieš tai vykusiame pusfinalyje G. Stonkutė kelialapį į pirmenybių finalą iškovojo be didesnio pasipriešinimo – lietuvės ir ukrainietės Raisos Piskun akistata buvo nutraukta dar antrojo raundo pradžioje, o teisėjai pripažino, kad Lietuvos boksininkė triumfavo aiškia persvara.

Iš šono galėjo susidaryti įspūdis, kad boksininkei tai buvo gana nesudėtinga pergalė, tačiau G. Stonkutė Vilniaus oro uoste pripažino, jog kelios dienos prieš pusfinalio kovą ji buvo apsirgusi, tad teko iš naujo prisitaikyti prie varžybinio ritmo.

„Tikriausiai pasigavau kažkokį virusą – laikėsi temperatūra, skaudėjo gerklę, kamavo sloga. Keletą dienų ilsėjausi, kad atsigaučiau. Nors pirma kova buvo gana lengva, vis tiek sunkiai sekėsi – jaučiau, kad nejaučiu savęs, todėl prireikė laiko, kad įsivažiuočiau“, – prisiminė G. Stonkutė.

Europos moterų bokso čempione tapusi G. Stonkutė ilgai nedvejojo ir žurnalistams uždavus klausimą apie ateities planus.

„Olimpinės žaidynės – tai tikslas, kuris jau labai ilgai yra aiškus, – pabrėžė pajėgiausia šalies boksininkė. – Dabar dar turėsime Lietuvos čempionatą, o po jo visą laiką skirsime olimpinių žaidynių tikslo įgyvendinimui.“

Tuo metu A. Starovoitova (iki 60 kg) Senojo žemyno pirmenybėse turėjo net tris kovas. Pusfinalyje lietuvė rezultatu 0:5 (27:30, 27:30, 28:29, 27:30, 28:29) nusileido Čekijos boksininkei Lenkai Bernardovai.

Anksčiau vykusiame ketvirtfinalyje A. Starovoitova 4:1 (29:28, 30:27, 29:28, 28:29, 29:28) nugalėjo suomę Anni Viantie, o aštuntfinalyje 4:1 (28!:28, 29:27, 29:27, 28!:28, 27:29) pranoko šveicarę Marją Aną Milisič.

Kaip bendraudama su žiniasklaida pripažino pati boksininkė, dėl šio Europos čempionato bronzos medalio ji dirbo net du dešimtmečius.

„Dėl medalio vargau 20 metų. Keista, bet tik dabar pradedu suvokti, kad jį iškovojau, ateina ir emocijos. Tikiuosi, kad čia ne paskutinis medalis. Dirbsime toliau ir sieksime dar aukštesnių rezultatų“, – su ašaromis akyse kalbėjo A. Starovoitova.

Lietuvos moterų bokso rinktinei Juodkalnijoje vadovavo vyriausiasis treneris kaunietis Vidas Bružas. Jam talkino šilutiškis Vincas Murauskas.

Europos moterų čempionate Lietuvos rinktinei iš viso atstovavo 4 merginos. Dvi iš jų – Austėja Aučiūtė (iki 66 kg) ir Iveta Lešinskytė (iki 75 kg) – iš Senojo žemyno pirmenybių pasitraukė nepasiekusios pusfinalių.

Europos moterų bokso čempionate dalyvavo 154 boksininkės iš 30 šalių. Tarp 21-os medalius iškovojusios delegacijos Lietuva su vienu aukso ir vienu bronzos apdovanojimu liko 7-oje vietoje. Daugiausiai medalių, net septynis, iškovojo airės – tris aukso, du sidabro ir du bronzos medalius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

KITOS NAUJIENOS

Po žinios apie A. Starovoitovos sprendimą LBF socialinis tinklas sulaukė atakos

2024 balandžio 26

news-1

Balandžio 24 d. Lietuvos bokso federacija savo socialinio tinklo „Facebook“…

SKAITYTI

Su ruse kovoti atsisakiusi A. Starovoitova pasidabino Europos čempionato bronzos medaliu

2024 balandžio 24

news-1

Ana Starovoitova Serbijos sostinėje Belgrade vykstančiame Europos bokso čempionate pateko…

SKAITYTI

Į kovą dėl Europos čempionato medalių stoja septyni Lietuvos boksininkai

2024 balandžio 18

news-1

Balandžio 18–28 dienomis Serbijos sostinėje Belgrade vyks Europos bokso čempionatas,…

SKAITYTI
Translate »